Een gespannen arbeidsmarkt – hoe staan we ervoor?

Een gespannen arbeidsmarkt, wat is dat dan?

Dat houdt in dat het aantal vacatures oploopt en dat de werkeloosheid afneemt.
De vraag naar arbeid is bovengemiddeld en het beschikbare aanbod is relatief laag.
In 2008 tot 2013 hebben wij een economische crisis meegemaakt waar de meeste inwoners onder hebben geleden. In bijna alle branches liep het werk terug, bedrijven gingen failliet en veel mensen raakten daardoor hun baan kwijt. Dit was een periode die de meeste mensen zich nog wel zullen herinneren.

In 2016 was er sprake van een “hersteljaar”.

In de afgelopen blogs hebben wij jullie een hoop verteld over vergrijzing, de veranderingen met betrekking tot de belastingplannen en dat je juist in deze periode moet solliciteren. Maar hoe is de stand nu daadwerkelijk in vergelijking met een aantal jaar geleden?
In deze blog willen wij jullie wat informatie geven over de stand van zaken.
Hoe hebben “wij” als in de werkgevers en werknemers 2017 afgesloten? Wat heeft de eerste maand van het nieuwe jaar ons gebracht en wat staat ons te wachten dit jaar?

 

Afsluiting vorig jaar

Niets is vervelender dan thuis zitten zonder baan, terwijl je eigenlijk heel graag wilt werken.

Je bent 100% gezond en kunt niet wachten om te beginnen, maar het lijkt wel alsof alles tegenzit. De baan die je zo graag wilt en waarvoor je hebt gesolliciteerd lijkt voor je neus weg te glippen. Iedere keer weer een afwijzing; “Helaas voor u is er een kandidaat die beter aansluit bij ons profiel”.

Het CBS heeft weer nieuwe cijfers gepubliceerd. In het vierde kwartaal van 2017 hadden van de 12,9 miljoen mensen die vallen onder de beroepsbevolking, bijna 8,7 miljoen betaald werk en waren er 391 duizend mensen werkloos.

Het aantal werklozen is sinds 2014 vrijwel voortdurend gedaald. Tussen het vierde kwartaal van 2016 en 2017 nam het aantal werklozen met bijna 100 duizend af.

 

Hoe zit dat dan in de technische sector?

Als we dit jaar vergelijken met vorig jaar zien we een daling van maar liefst 20% in de lopende WW-uitkeringen. Dat is uitzonderlijk veel!

Technische beroepen vallen samen met de transport- en logistiekberoepen tot de beroepsgroep met de sterkte daling in het aantal uitkeringen. Dat betekent dus minder werkloosheid!

Al met al komt het er dus op neer dat wij met zijn allen in Nederland hebben gezorgd voor minder werkloosheid en een betere economie. Wij kijken met een frisse blik op 2018, dit wordt het jaar waarin wij nog meer zullen gaan bemiddelen. Wij helpen je graag aan een nieuwe uitdaging of aan een goede kandidaat. Wie ben jij en wat zoek jij?

 

Wat heeft Carrera Technics in 2018 al bereikt?

Wij hebben 2018 met open armen verwelkomd en doen ons best om nog meer te bereiken dan vorig jaar. Zo hebben wij afgelopen maand al weer een hoop diverse functies en profielen voorbij zien komen. Soms moet je verder kijken dan alleen naar het CV, maar naar de mens opzich.

Neem Ed; “68 jaar en nog lang niet klaar om met pensioen te gaan. Hij kwam hier binnen en wist ons te overtuigen dat zijn carrière nog lang niet voorbij is. Ed wil niet thuis stilzitten achter de geraniums, nee.. Ed wil gewoon nog lekker aan de bak! En dat wel als onderhoudsmonteur en dat is ons gelukt.”

Of wat dacht je van Vito? 25 jaar en op zoek naar een nieuwe baan in de autotechniek. Had al wel wat gesleuteld, maar geen diploma’s en weinig ervaring. Toch hebben wij voor hem een leuke uitdaging gevonden in de bedrijfswagentechniek. Vito gelooft in zichzelf en wij in Vito.

Natuurlijk zijn dit niet de enige 2 kandidaten geweest, maar wel leuke profielen om te benoemen. Je bent nooit te oud, te ziek of te onervaren. Als jij bereid bent om hard te werken, te leren en je hebt de juiste motivatie dan ben je bij Carrera Technics aan het juiste adres.