Onderweg naar mijn eerste intake

De eerste stappen in de grote wereld van het fulltime werken zijn gezet en inmiddels twee maanden verder ben ik nu door mijn proeftijd heen. Die twee maanden voelen als veel langer want ik heb vanaf het begin af aan het gevoel gekregen dat ik bij Carrera Recruitment op mijn plek zit.

Terwijl ik dit schrijf zit ik te wachten op een techneut. Het gaat mijn eerste intake worden van waarschijnlijk vele. MAAR, dit was de eerste helemaal alleen! Een sprong in het diepe dus. Naast blij dat ik het vertrouwen kreeg om een intake alleen te doen was het vooral spannend!

Maar waar heb ik mij in die eerste weken nou mee bezig gehouden? Stapsgewijs ben ik aan het kennismaken met het recruitment vak en zijn we mijn taken steeds een beetje verder aan het uitbreiden.

Ik ben begonnen met het leren zoeken naar de juiste kandidaat en waar ik dan op moet letten als ik een CV bestudeer. Wat bleek: simpel gezegd, toch niet zo simpel gedaan! Want dat degene tegenover je iets heeft gedaan in het verleden betekent niet perse dat zij dit in de toekomst nog steeds willen doen. Of dat wanneer de persoon perfect past maar zijn eisen niet aansluiten bij wat het bedrijf kan bieden.

Het proces om van het zoeken naar een geschikte werkzoekende tot het uiteindelijke helpen aan een nieuwe baan kent vele obstakels. Dit is natuurlijk niks nieuws wat ik vertel maar het zelf ondervinden is wel nieuw. Althans, voor mij dan.

En dan?

Je hebt die ene professional gevonden maar hoe nu verder? Het ideaal plaatje is uiteraard dat je een vacature uitwerkt en dat er 100 kandidaten zich aanmelden en jij lekker achterover kan leunen, de beste kandidaat eruit kan kiezen en diegene kan helpen aan zijn nieuwe baan. Wat mij nog niet gelukt is, maar een kop koffie komen drinken staan de meesten toch wel voor open.

Ik merk dat een eerlijke en open communicatie toch het beste werkt. Weet de persoon tegenover je wat er van hem/haar verwacht wordt en weet diegene wat ze van mij kunnen verwachten dan heb je een goede eerste stap gezet.

De praktijk?

Vaak probeer je iemand te bereiken die dan net even zijn telefoon heeft weggelegd waardoor je een mailtje moet sturen. Belt die persoon terug ben jij net druk bezet en ondertussen wordt het mailtje vergeten. Dan is de gouden regel echt: de aanhouder wint! Bel ze nog een keer of stuur toch even dat herinneringsmailtje.

Ook houd ik mij bezig met het schrijven van vacatures. Daarnaast ben ik al een aantal keer met Kim op bezoek geweest bij klanten. Hier heb ik ontzettend veel van geleerd en dan kan je met nog meer enthousiasme vertellen over zo’n bedrijf. Ik denk dat er nog honderd dingen zijn die ik gedaan of geleerd heb maar dan wordt dit wel een erg lang verhaal.

Goed, zover zijn we nog niet, eerst maar eens die intake doen! Volgende keer hoor je hoe het is afgelopen. 😊

Tim